1. Bevezetés a kenuzásba

Időtartam: 2-3 óra

A Horgászcentrum kikötőből indulva a Füredi Holt-ág bebarangolása után átsiklunk az Örvényi morotvára és onnan a folyó Tiszára. Hazafelé utunk ismét az Örvényi morotván vezet. Utunk során gyékény,- és nádfalakkal övezett területek valamint nagy kiterjedésű sulyom,- és tavirózsamezők váltják egymást. A madárvilágból a leggyakoribb madarak a szárcsák, vadkacsák, bakcsók képviseltetik magukat, de a gémek családjából is találkozhatunk egy-két szürke,- vörös gémmel és nagy kócsaggal.

 

2. A madárrezervátum zeg-zugos morotváinak felfedezése

Időtartam: 5-6 óra

A kikötőből indulva a X. öblítőcsatorna felé vesszük az irányt. A csatornába beérve megcsodálhatjuk a vadregényes ártéri erdő nyár, fűz és égerfáit, amiket néhol sűrűn benőtt a vadszőlő. Ezen különleges természeti szépségek között érünk ki az élő Tiszára és a Nagy-morotva felé vesszük az irányt. Beérve a morotvára hatalmas nádfalak vesznek minket körül. A sulyommezőn áthaladva megfigyelhetünk egy különleges madarat a növényzet tetején sétálgató selyemgémet. A nádfal mellett haladva találunk rá arra a kis szűkületre, mely bevezet minket a Három-ág különböző részeire. A sekély vízen haladva rengeteg fészkelő szerkővel találkozhatunk a tavirózsamezők teljes területén. Utunkon továbbhaladva jutunk el a Szartos nevű részre, ahol rátalálunk Magyarország egyik legszebb és legnagyobb tündérfátyol mezőjére. Ezen a területen járva a Tisza-tavi madárvilág minden képviselőjével találkozhatunk. A haza vezető út is tartogat számunkra csodát, mely nem más, mint a morotváról kivezető 2 km-es zeg-zugos, kacskaringós csatorna. Ez a csatorna teljesen elvarázsolja az ide érkező vendégeket.

 

3. Barangolás a poroszlói Kis-Tiszán és mellékvizein

Időtartam: 4-6 óra

A kikötőből indulva a Kis-Foki csatornán át kiérünk a folyóra és azon átevezve bejutunk a poroszlói Kis-Tiszára. 5 km hosszan barangolunk ezen a látványos vízi úton és közbe besurranunk a Duhogó nevű öreg morotvára, majd visszatérünk a csatornára. Továbbhaladva egy kis idő után újra belevetjük magunkat egy kis átjáróba, ami a Porong-taván keresztül bevezet az Ispán-tavára. Miután kigyönyörködtük magunkat ezen a csendes vidéken elindulunk Poroszlónak. Itt partra szállunk és a strandon ehetünk, ihatunk és fürödhetünk. A hazafelé vezető útvonalat ekkor beszéljük meg mivel többféle lehetőség van. Az első az, hogy arra megyünk amerről jöttünk. A második a hosszabb, de szebb út, mely a Poroszlói-medencében található Csapói-Holt-Tiszán át vezet haza. A Poroszlói-medence felé vezető csatornák partját nád,- és gyékényfalak szegélyezik, de amint kiérünk a medencébe elénk tárul a több hektárnyi, kiterjedt sulyommező. Áthaladva ezen a területen láthatunk néhány a duzzasztás után még megmaradt halott fát, melyeken madarak pihennek. Láthatunk még tündérfátyol,- és tavirózsamezőket is. A madárvilág képviselői közül szinte mindegyikkel találkozhatunk itt. Ennek a területnek a jellegzetessége, hogy utunk során több madármegfigyelő toronynál is megállhatunk. A harmadik lehetőség a hazafelé vezető útra a madárrezervátumon keresztül vezet, ami egy nagyon hosszú szakasz, de a profi és kitartó kenuzóknak páratlan élmény.

 

4. Óhalászi-Holt Tisza és környékének felfedezése

Időtartam: 6 óra

Indulást követően Tiszaörvény felé vesszük az irányt. Utunk a VIII. öblítőcsatornán át az Örvényi-morotván keresztül vezet a folyó Tisza irányába. A folyón lefelé haladva megcsodálhatjuk a tiszai kikötőkben elhelyezett úszó házakat, majd ezután a vadregényes VI.öblítőcsatornába érünk be. A kanális végén elénk tárul a Poroszlói-medence hatalmas víztükre. Ennek a területnek a jellegzetessége a hatalmas nyílt vízfelület. Azonban van egy pici csatorna a nádfalban, amit ha megtalálunk bejuthatunk a térség egyik legszebb holtágára, ami nem más, mint az Óhalászi-Holt Tisza. Hatalmas, öreg fákon kormoránok pihennek, a vízből kiálló halott fákon sirályok, szerkők és gémek különböző fajai tanyáznak a gyönyörű sulyom és tavirózsamezők között. Miután bejártuk a vizet újra útnak indulunk az Óhalászi szigetre. Itt megpihenünk és ha szerencsénk van egy kis ösvényen végigsétálva megtekinthetjük a régi halászfalu romjait. Ezután ismét kenuba szállunk és ha a vendégek szeretnék evezhetünk még a nyílt vízen vagy elindulunk haza azon az úton, amelyen jöttünk.

 

Igény szerint ezek a túrák lehetnek hosszabbak vagy éppen rövidebbek a túravezetőkkel való egyeztetésnek megfelelően. 

Abban az esetben ha valaki hosszabb időre szeretne nálunk maradni, van lehetőség egyénileg összeállított túrák igénybevételére is. 

Természetesen ezek a túrák motorcsónakkal is megtehetőek szakképzett túravezetővel.

 

30 fő fölött csoportos kedvezményt tudunk biztosítani, amely az ár 10%-a.

Amennyiben túravezetőt igényelnek a túra időpontja előtt három nappal szíveskedjenek jelezni.

 

Ha ajánlatunk felkeltette érdeklődését elérhetőségeinken várjuk jelentkezését.